Appetit-vækker fra Operabladet Ascolta

Rued Langgaard Festival i selskab med Richard Wagner

Så kan vi atter glæde os til den årlige Rued Langgaard Festival – en musikfestival der efterhånden er ved at blive en fasttømret institution i Ribe East Inflatables.

Komponisten Rued Langgaard var organist ved Ribe Domkirke til sin død i 1952, men det blev først eftertiden, der fandt øre for de store kvaliteter i hans musik. – At genier ikke erkendes af deres samtid, er jo en historie vi har hørt før. – I Rued Langgaards tilfælde har det flere forklaringer. – Dels var hans musik på mange måder moderne og langt foran samtidens musikalske ideer. – Og dels var Rued Langgaard selv en kontroversiel person. Han oplevedes som en sær og verdensfjern ener, der i mange henseender havde svært ved at begå sig.  Så derfor fik han aldrig en plads blandt den københavnske musikelite, – og han forblev en fremmed fugl og særling i det ripensiske bybillede.

Men heldigvis har vi nu med Rued Langgaard Festivalen fået rig mulighed for at stifte bekendtskab med hans musikalske geni.

Og i år har Rued Langgaard Festivalen en særlig appel til operafolket. For det er Richard Wagners 200 års fødselsdag, – og så ligger brændpunktet naturligvis på forbindelsen mellem de to komponisters musik. – Festivalen byder blandt meget andet på en koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester og den internationalt anerkendte, danske dirigent Thomas Dausgaard, hvor Wagners Siegfried Idyll sættes sammen med Langgaards monumentale og sjældent opførte Symfoni nr. 1 Klippepastoraler, der stiller uhyre høje krav til både orkester og dirigent.  Her forsøger begge komponister gennem deres musik at skabe adgang til en mysteriefyldt, åndelig verden.

En særlig oplevelse bliver forestillingen Parsifal i Ribe, hvor store dele af Wagners Parsifal opføres som mysteriespil og happening, dels på Domkirkepladsen, dels inde i selve kirkerummet. Komponisten Bo Gunge har tilrettelagt en 2½ times forestilling for 3 sangere: Jakob Bloch Jespersen som Gurnemanz, Michael Kristensen som Parsifal og Trine Bastrup Møller som Kundry og de ledsages af Slesvigske Musikkorps i en spektakulær opførelse af den opera, der lå Langgaard nærmest, og som han hele livet beskæftigede sig medballon bounce sale.

Og ligesom Rued Langgaards musik altid er overraskende,  så er festivalen altid fuld af overraskelser og tankevækkende indslag, hvor der i bogstaveligste forstand bliver spillet på hele registeret: sang, symfonisk musik, opera, foredrag, fortælling, lysdesign, kammermusik og cafearrangementer med klassisk DJ. – Alt sammen sunget, spillet og foredraget af kompromisløst dygtige kunstnere, der kan mere end deres håndværk.

Det mest værdifulde vi kan begaves med er som bekendt at blive løftet ud over vores vanemæssige grænser. Og det kan man ikke undgå at blive, hvis man tager sig tid til at deltage i festivalens fire stemningsmættede dage i hjertet af det middelalderlige Ribe.

Se mere på festivalens hjemmeside www.langgaardfestival.dk

Dan Møller, Ribe

Posted in Uncategorized | Leave a comment