Dronning Dagmar møder javanesisk gamelanorkester

Ved Rued Langgaard Festival 2012 i Ribe mødes den franske komponist Claude Debussy og Ribes Rued Langgaard i ånden i deres fælles fascination af lyden af klokker. Debussy oplevede klokkerne ved den store verdensudstilling i Paris i 1889, hvor han første gang hørte et javanesisk slagtøjsorkester, et såkaldt gamelan-orkester, der består af en lang række slagtøjsinstrumenter af messing. Langgaard havde dels et klokkespil i orglet, som han ofte benyttede i sine orgelværker, dels holdt han meget af Borgertårnets klokkespil, der også i hans dage spillede 4 gange om dagen. I sin 9. symfoni indlagde Langgaard Dronning Dagmar-visen, spillet fra Borgertårnet, og det er da også Domkirkens klokker, man hører i DRSymfoniOrkestret indspilning af symfonien.

Rued Langgaard Festival åbner torsdag d. 30. august kl. 19 med en kombination af gamelanmusik og Dagmarvisen fra Klokketårnet, komponeret af Bo Gunge og udført af elever fra Ribe Katedralskoles 3. G’s musikhold. De bruger hele skoledagen på en workshop med slagtøjsspillerne Henrik Larsen og Ambjørn Lebech, hvor de øver sig i at spille på et ægte javanesisk gamelan-instrumentarium, der er hentet på den Indonesiske Ambassade i Hellerup. Aftenens åbningshappening finder sted på Domkirkepladsen ved godt vejr, inde i Domkirken ved regn.

 

Klokker kan man også under festivalen møde lørdag aften, hvor der er koncert med tenoren Adam Riis og pianisten Berit Johansen Tange, der har en lang række klokkeværker af Debussy og Langgaard på programmet. Alle festivalens koncerter indledes af festivalens kunstneriske leder Esben Tange, der også lægger op til den sene filmforevisning lørdag aften i Domkirken med et ægte middelalderligt klokkestøberi.

 

Der er gratis adgang til de 3 foredrag med Jøren I Jensen, Esben Tange og Bendt Viinholt Nielsen, film, Langgaard lounge m.v. under festivalen. Billetter til koncerterne i Domkirken kan købes ved indgangen. Koncerten med Sønderjyllands Symfoniorkester koster 120 kr., de andre 80 kr.

Yderligere oplysninger: Birgitte Ebert, tlf. 51 34 29 66