Uendelighed – Per Nørgård, Else Marie Pade og Rued Langgaard

Rued Langgaard Festival 2022 (1. – 4. september)

Uendelighed

Rued Langgaard Festival 2022 folder den kosmiske uendelighed ud fra d. 1.- 4. september med musik af Per Nørgård, Else Marie Pade og Rued Langgaard

Årets Rued Langgaard Festival er for de nysgerrige sjæle, der er åbne for kosmiske, musikalske strukturer, åndelige konstruktioner og uendelig skønhed. Vi begiver os ind i et univers af nytænkning, brydninger og oldgammel spirituel historiefortælling. Alt sammen formidlet gennem præsentationer, foredrag, happenings og masser af musik

Vi fejrer en af Danmarks største komponister, Per Nørgård, der bliver 90 år i 2022 samt Else Marie Pade, elektronmusikken og den konkrete musiks danske bedstemoder. Fokus er på det kosmiske hos Per Nørgård og Rued Langgaard. Den konkrete hos Else Marie Pade og Rued Langgaard.

Per Nørgård spiller en afgørende rolle i udbredelsen af Rued Langgaards musik, da han i 1968, på et tidspunkt hvor Langgaards musik var så godt som glemt, gjorde opmærksom på det visionære storværk Sfærernes Musik. Dette førte til førsteopførelser af Sfærernes Musik i først Sverige og siden Danmark og spiller en vigtig rolle for den voksende forståelse af Rued Langgaard – som ekstatisk outsider og komponist med helt egen originalitet, både set i dansk og internationalt perspektiv.

Vi har særligt fokus på årene omkring 1970, hvor Per Nørgård udviklede et dybt personligt og enestående musikalsk udtryk med udgangspunkt i den såkaldte uendelighedsrække. En ny musikalsk teknik, der bygger på studier af naturen og som spiller en vigtig rolle for Per Nørgårds status som en af vor tids væsentligste komponister.

Blandt værkerne, der opføres, er Per Nørgårds opera Gilgamesh, der bygger på en tekst fra det antikke Babylon, og hvor der er eksperimenteret med at bringe publikum helt tæt på operaens sangere og musikere. For første gang inddrages Ribelund Festsal i Festivalen.

Ved en stor orkesterkoncert med Sønderjyllands Symfoniorkester spilles Per Nørgårds Voyage into the Golden Screen, hvor uendelighedsrækken for første gang lægges frem for lytterne, samt Voyage into the broken screen – Hommage a Sibelius, der får sin første danske opførelse. Ved samme koncert uropføres tre af Langgaards Gitanjali-Hymner for klaver i en transskribering for orkester af Hans Abrahamsen samt Sfærernes Musik.

Ars Nova og Paul Hillier medvirker også i festivalen med blandt andet Wie ein Kind fra 1980, hvor Per Nørgårds musik med inspiration fra den skizofrene schweiziske kunstner Adolf Wölfli bliver modsætningsfyldt. Og Christian Martinez spiller den store slagtøjssuite I Ching, hvor Per Nørgård med udgangspunkt i kinesisk tænkning forener lys og mørke.

Undervejs i festivalen er der også fokus på Per Nørgårds samtidige Else Marie Pade, der var en pioner indenfor den elektroniske og konkrete musik i Danmark. Else Marie Pades elektroniske værk Syv cirkler, der bygger på stjernernes gang på himlen, kan opleves i forskellige versioner i tilknytning til festivalens øvrige arrangementer.

Der bliver som altid masser af Langgaard-musik. Igen i år har vi et maraton, denne gang alle Langgaards værker for klaver og violin med Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange, i dialog med Nørgårds solocello-værker, spillet af Jakob Kullberg. Derudover vil Ars Nova Copenhagen ledet af Paul Hillier medvirke i festivalen i et udsøgt stemningsprogram med musik af Rued Langgaard, Per Nørgård og John Dowland.

Vinderen af årets Langgaard Konkurrence, der finder sted 7. – 8. maj i Koncertkirken i København, medvirker også i festivalen. Festivalens øvrige pædagogiske tiltag i Ribe vil forberede børn fra 3. klasse, gymnasieelever og elever fra Esbjerg Kulturskoles MGK til at indgå i Langgaards, Nørgårds og Pades musikalske universer.

Samtidig med festivalen åbner Rued Langgaard Museet i Ribe, hvor man kan gå dybere ned i Langgaards musik og komme tættere på hans unikke personlighed. Der vil også blive spillet små koncerter på Langgaards flygel, der nu efter mange år er vendt tilbage til Ribe.

Flyv med ud i det uendelige univers med Langgaard, Nørgård og Pade, og hold dig opdateret på festivalens Facebook, Instagram og her på langgaardfestival.dk.

Esben Tange, Festivalleder. Rued Langgaard Festival. 2022