Wien – Alma Mahler, Alexander Zemlinsky og Rued Langgaard

Rued Langgaard Festival 2021 (2. – 5. september)

Wien kommer til Ribe i toner, ord og kunst under Langgaard Festival 2021

 

Langgaard, Zemlinsky og Alma Mahlers musik, Klimts kunst og Zweigs ord bliver samlet under temaet Wien ved Langgaard Festival i Ribe 2.-5. september 2021.

 

Endelig kan vi offentliggøre programmet for årets Rued Langgaard Festival. Et varieret program, med masser af god musik og nye tiltag, hvor vi har skruet op for flere kunstarter, der hjælper med at illustrere en tid, et sted og en stemning – Wien i begyndelsen af 1900-tallet.

 

En tid i opbrud med nye verdensordener og kunstneriske tiltag. Wien var vild, kulturen glødende, kunstnerne afspejlede perioden, som gav genklang helt op til Ribe, hvor Langgaard senere travede rundt i de brolagte gader. Vi hiver verden af i går frem til verden af i dag og viser en flig af Wiens kulturelle eksplosion gennem musik, kunst og litteratur i koncerter, oplæsning, happenings, foredrag og pædagogiske events med syng-sammen og tegn-til-musik. Highlights fra programmet er bl.a.:

 

Torsdag bliver åbnet med vinderne af Langgaard Konkurrencen 2021 – liedduo med Louise McClennand og Kristian Riisager og Absalon Quartet. Derefter vil Parsifal i Ribe med uddrag af Richard Wagner Parsifal og musik af Langgaard blive opført på Domkirkepladsen og i Domkirken.

 

Fredagens store koncert i Ribe Domkirke med Sønderjyllands Symfoniorkester byder på Zemlinskys storværk Lyrisk Symfoni samt uropførelser af både Hans Abrahamsens orkestrering af tre af Langgaards Gitanjali-Hymner og af Saga blot, som Langgaard færdiggjorde i 1941 i Ribe.

 

Lørdag synger DR Vokalensemblet koncerten Den stille by med værker af Alma Mahler, Alexander Zemlinsky og Rued Langgaard. Senere lørdag kan man opleve Wienerverden af i går – en wienercafé med servering af kaffe og kager i Sct. Catharinæ klostergård til wienermusik med blæserne fra Esbjerg Ensemble. Når mørket falder på vil Alma Mahlers sange, Klimts kunst, lys og oplæsning forenes i Sct. Catharinæ kirke. Og dagen sluttes af med Esbjerg Ensemble, der spiller Alexander Zemlinsky: Strygekvartet nr. 2 i Domkirken.

 

Trio con Brio Copenhagen, der har et særligt forhold til Wien, spiller søndag koncert i Sct. Catharinæ Kirke med både Langgaard, Alma Mahler, Zemlinsky og Gustav Mahler på programmet.

Der er hver dag foredrag og lounges om Wien, kunstnerne og tidens trend og om Rued Langgaards forhold til perioden. Som noget nyt har festivalen sat fokus på børn og unge, der med Mød Langgaard bliver introduceret til hans liv og musik både før, under og efter festivalen.

 

  • Læs hele programmet her og se videoer med de medvirkende kunstnere her
  • Pressekontakt, fotos, interview: skriv til Karen Bendix på kommunikaren@gmail.com

Esben Tange, kunstnerisk leder. Rued Langgaard Festival. 2021