Natur – musik af Edvard Grieg og Rued Langgaard

Rued Langgaard Festival kan i år fejre sit 10-års jubilæum. Det sker med fire tætpakkede dage med klassisk musik, der med temaet natur har særligt fokus på den norske komponist Edvard Grieg. Grieg var blandt tilhørerne, da den blot 11-årige Langgaard spillede sin debutkoncert i Marmorkirken i 1905.

Siden kom Grieg og den norske natur til at spille en helt særlig rolle for Langgaard, der ofte skrev musik til tekster af norske digtere. Det gælder blandt andet storværket Sinfonia interna, hvor drømmebilleder og natursyner går i ét. Langgaard kæmpede i sin tid forgæves for at få Sinfonia interna opført sammen med sit visionære værk Sfærernes Musik. Som fejring af festivalens 10 år bliver Langgaards vision for første gang nogensinde virkeliggjort. Det sker, når de to værker opføres sammen ved en stort iscenesat koncert for solister, kor og orkester.

Centralt i festivalen står desuden en uropførelse af 24-timers værket Krist Klangen, hvor den banebrydende danske komponist Niels Lyhne Løkkegaard med ni tonegeneratorer, to orgler og et kor forlænger og forvandler slutakkorden i Sfærernes Musik.

Derudover byder festivalen på en lang række anerkendte musikere, der alle vil bidrage til årets naturtema. Det gælder blandt andre Sønderjyllands Symfoniorkester og den norske pianist Pål Eide, der i mange år har boet i Danmark. Esbjerg Ensemble opfører sammen med en række solister og korsangere et uddrag af Peer Gynt, polske Dorota Anderszewska, violin, og Amalie Malling, klaver, spiller romantiske violinsonater af Grieg og Langgaard, mens Signe Asmussen, sopran, og Berit Johansen Tange, klaver, tegner et gribende portræt af et naturvæsen i Griegs og Arne Garborgs Haugtussa.

Årets festival lukker og slukker med Nightingale String Quartet, der er tilbage i Ribe, hvor de blandt andet spiller Langgaards Strygekvartet nr. 2. Kvartetten er rig på nordisk naturlyrik og samler smukt festivalens tråde i et klingende udtryk for kærlighedens mange veje og vildveje.

Festivalleder Esben Tange siger:

”Naturens kraft, som den opleves i verden omkring os og i vort eget indre, er et omdrejningspunkt ved årets Rued Langgaard Festival. For både Grieg og Langgaard var naturen en kilde til stærke indre forestillinger og original musik. I samspil med den helt særlige stemning og arkitektur i Ribe, tror jeg, der vil opstår magiske øjeblikke, hvor musikken kommer til at leve som aldrig før.”

Om Rued Langgaard Festival

Rued Langgaard Festival er en årligt tilbagevendende festival for klassisk musik, der fejrer den danske komponist Rued Langgaard. Festivalen har eksisteret i siden 2009 og har i ti år opført musikdramatik og større orkesterværker samt kammermusik, korkoncerter og orgerrecitals – altid med Rued Langgaard, Ribe og ikke mindst Ribe Domkirke som sit udgangspunkt.

Når Rued Langgaard Festival ruller hen over Ribe, forvandler byen sig. Ribe er Nordens ældste by og er bygget op omkring Ribe Domkirke. Langgaard var domorganist i kirken fra 1940 til sin død i 1952, og kirken er derfor festivalens naturlige udgangspunkt. Under festivalen lægger både domkirken og Sct. Catharinæ Kirke hus til et utal af koncerter og events, der viser, at Rued Langgaard og hans overvældende œuvre endelig har fået en central plads – ikke kun i Ribe, men i den danske musikhistorie.

Rued Langgaard Festival 2019 finder sted den 5.-8. september 2019.