Program
Programbeskrivelse
Dansk mysticisme - Rued Langgaard Festival 4. – 7. september
I årets Rued Langgaard Festival går vi tæt på de første årtier af 1900-tallet, hvor der i Danmark var en glødende interesse for alternative religiøse, okkulte og teosofiske strømninger. Det gjaldt også for flere af tidens komponister: Ludolf Nielsen, Tekla Griebel Wandall og Rued Langgaard.
De magiske stemninger
I koncertstykket The Star in the East hylder Rued Langgaard en teosofisk orden, der troede på Kristus snarlige genkomst. Frimureren Ludolf Nielsen, der stammer fra Næstved-egnen, skrev med Skovvandring fortryllet musik, der forbandt overnaturlige, antikke væsner med den nordiske folkemytologis trolde, lygtemænd og elverpiger. Og Tekla Griebel Wandall skrev allerede i 1890’erne sange om de magiske stemninger, der kan opstå i mødet mellem dag og nat.
Troen på mysticisme
Fælles for de tre komponister er en tro på mysticisme, at der i verden er skjulte kræfter, som vi kan fornemme og aktivere igennem musikken. For Tekla Griebel Wandall førte disse forestillinger til, at hun sent i livet i 1930’erne skrev det musikteoretisk værk Tonernes Mikrokosmos, der bygger på et teosofisk grundlag og en forestilling om, at musikken er en repræsentation af verdensaltet. Dermed er hun beslægtet med Rued Langgaard, der helt frem til sin død var optaget af ”Musikkens Mission”, og som tidligere i manuskriptet Fremtidens Frelser og Jesu musikalske Selskab beskriver et fremtidigt religiøst samfund, hvor kunsten og kirken er smeltet sammen.
Åndeløs stilhed og mani
I løbet af festivalens fire dage spiller vi en række af de tre komponisters mest markante værker, der på forskellig vis udforsker mysticismen. Pianisten Kristoffer Hyldig spiller Langgaards Insektarium og den sene klaversonate Le Beguinage, hvor djævelske insekter og religiøs fanatisme inspirerer til musik, der både byder på åndeløs stilhed og mani. Og det er med stolthed, at vi ved den traditionsrige koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester kan give Rued Langgaards sidste værk Fra Dybet sin første offentlige opførelse. Med citater fra den katolske dødsmesse og inspiration af et bretonsk sagn, hvori der høres klokkeklang fra en by sunket i havet, er Fra Dybet en form for personligt rekviem.
Gotisk uhygge og Fred!
Kammermusikken kan især opleves i Sct. Catharinæ kirke, hvor der også er vokalmusik. Her præsenteres nogle af Ludolf Nielsen mest sanselige sange, og med Tekla Griebel Wandalls Lenore er der dømt gotisk uhygge af romantisk tilsnit. Festivalen afsluttes dog af mildere toner i Tekla Griebel Wandalls Fred! for solostemmer og damekor samt et arrangement for Esbjerg Ensemble, skabt til lejligheden af Jonas Hunt.
Langgaards Eftermiddag
Som i de to sidste år inddrages Ribe Kunstmuseum også i Rued Langgaard Festival med en poetisk vandrekoncert. Over to eftermiddage kommer en personlig fortolkning af Antikrist i spil sammen med Stravinskijs Sacre du Printemps. Jakob Kullberg, cello, og Jacob Kirkegaard, lydkunst, fordyber sig i Antikrists dobbelte natur, og søstrene Astrid og Katrine Grarup Elbo tilbeder jorden med rituel dans og musik i kunstmuseets have. Inde i museet fremfører Ursula Andkjær Olsen en poetisk tekst i dialog med årets billede ved festivalen: Henrik Schouboe: Forår
Langgaards Bænk
Endelig begiver vi os ud i byrummet under overskriften Langgaards bænk. Ved i alt fire begivenheder, hvoraf de to foregår på Ribe Gamle Kirkegård, vil Niels Lyhne Lykkegaard lade efterklange af Langgaards stemningsfulde Ribe, tidlig Morgen gå i et med byens og naturens lyde. Og i dialog med oplæsning ved Jonas Eika af Åben himmel. En ny bog, hvor Eika – ligesom Langgaard var det – er inspireret af den kristne kvindebevægelse beginerne, og hvor mystiske visioner om den unge Jomfru Maria forbindes med et liv nu og her.
Festivalleder Esben Tange