Presse og materialer

Anton Bruckner, Benna Moe og Rued Langgaard er årets tre komponister på Rued Langgaard Festival, der i år forløber over fem dage fra den 4. til 8. september under temaet Tro.

Videoer

Klik her

Pressemeddelelser

Klik her

Nyhedsbreve

Anmeldelser

Klik her

Programbeskrivelse

TRO - Rued Langgaard Festival 2024 4-8. september

I 2024 begynder Rued Langgaard Festival allerede onsdag d. 4. september, da Anton Bruckner netop denne dag blev født for 200 år siden. Rued Langgaard var i sin levetid en af de første, der arbejdede på at få Bruckners musik opført i Danmark.

Selvom de levede i hver sin periode, har både Bruckner og Langgaard en tro på, at musikken kan bringe os tættere på en åndelig virkelighed. Det kommer i særlig grad til udtryk i Bruckners monumentale symfonier, hvoraf Symfoni nr. 4, 7 og 8 opføres i forskellige versioner i Ribe Domkirke og den gamle klosterkirke Sct. Catharinæ.

Orgelet spiller en vigtig rolle ved festivalen, da Bruckner og Langgaard begge var organister og lod sig inspirere af det store instrument. Det samme gælder danske Benna Moe (1897-1983), der fortjener en genopdagelse. Hun komponerede i en senromantisk stil og spændte bredt fra folkemusik over religiøse sange til farverig musik spillet på kino-orgel.

Dora – Sommeren 1913 er titlen på en ny musikforestilling om Rued Langgaards store kærlighed Dora From, hvis identitet først for nylig er blevet afsløret. Librettisten Henrik Engelbrecht har skrevet teksten i samarbejde med Rued Langgaard Festival og skabt en forestilling, der giver indblik i, hvordan forelskelsen i Dora fulgte Langgaard gennem hele livet.

 Igennem den ældre Dora, der ser tilbage på møderne med Rued, får vi en ny forståelse for Rued Langgaards på samme tid romantiske og ekstatiske musik. Forestillingen er for en skuespiller, en sopran og en pianist og har urpremiere på Rued Langgaard Festival.

Ved Rued Langgaard Festival 2024 kulminerer et to årigt korprojekt, når DR Vokalensemblet deltager i festivalen ved to koncerter, og når lokale kor fra Ribe, Syd- og Sydvestjylland samt Det Unge VokalEnsemble og festivalpublikummet samles på Domkirkepladsen ved åbningskoncerten Domkirkepladsen synger og blandt andet opfører Dronning Dagmar ligger udi Ribe syg i et nyt arrangement, inspireret af Rued Langgaards musikalske fantasi over folkevisen.

Festivaloplevelse ”en tilstand af Langgaard” – med samspillet af musik, talks, byrum og sociale arrangementer – udvikles yderligere i 2024, hvor der er særligt fokus på de magiske timer, hvor dag og nat skifter. Med årets billede Johan Thomas Lundbyes Den opgående sol over havet (1838), der danner baggrund for den visuelle iscenesættelse af koncerterne, sættes der fokus på en romantisk billedkunstner, der med sin sans for metafysiske natursansninger bygger bro over til festivalens tre temakomponister.

Og med den poetiske vandrekoncert Rued Langgaards morgen, der tager sin begyndelse ved solopgang og finder sted på og omkring Ribe Kunstmuseum samt ved Ribe Å, mødes musikere fra forskellige genrer i en nyfortolkning af Langgaards Symfoni nr. 14 Morgenen.

Kontakt

Festivalen støttes af

Gavmilde Fonde, Sponsorer og Kulturelle Institutioner